יום שלישי, 6 בפברואר 2018

"היוצר" יין מעורר השראה...

אתמול הוזמנתי לערב מאוד מיוחד במסעדת דקא בתל-אביב כדי להכיר מקרוב את "יין היוצר", יין שבהחלט מעורר השראה, כוס יין לצד ארוחה משובחת בהחלט עושה את ההבדל, אני מאוד נהנית משתיית יין איכותי ומשובח ובערב המושלם הזה למדתי גם על סיפור "יין היוצר" וגם איך להתאים יין לאוכל שאנו אוכלים, הידעתם שלמנה מתובלת כמו דגים ברוטב עגבניות מתאים יין מתוק.

מצאתי את עצמי גם לומדת וגם נהנית מאוד מאוד,מכוס יין לבן חצי יבש מסוג וירטואוזו גוורצטרמינר של יין היוצר, מעודן ורענן, מלא טעמים ומהנה, מתיקותו מרומזת והוא מציג ניחוחות אקזוטיים ומאפייני טעם ארומטיים של ליצ'י  וקיווי, תבלינים, שושנים ופריחת תפוזים, וירטואוזו גוורצטרמינר 2017 מבית יקב היוצר הוא יין בעל נוכחות המאפשרת שילובו עם מנות מגוונות כגון: מלוחים לאפריטיף, מנות דגים, עם מנות אסיאתיות, ספרינג רול ותבשילים עם ג'ינגר, עם שוקרות  גארני - המאכל המקומי בחבל אלזס שבצרפת, עם גבינות מבושלות בעלות אחוז שומן גבוה וטעם בולט כמו רוקפור או מונסטר.

לאחר שטעמתי הבנתי למה סדרת וירטואוזו (Virtuoso) של יקב היוצר הינה סדרה עטורת פרסים (מדלית כסף – אשכול הזהב 2017, מדלית זהב – בסט ווליו 2016 ופרסים נוספים) מבוססת על שלושה זנים אדומים מובילים: קברנה סוביניון, מרלו ושיראז, ויין לבן: גוורצטרמינר, בהחלט סדרה משובחת.
איפה הכל התחיל?
יקב היוצר הוא יקב בוטיק משפחתי שנוצר משיתוף פעולה בין משפחת שור, משפחת הייננים הוותיקה בארץ המייצרת יין החל משנת 1847, לבין פיליפ ליכטנשטיין, יינן צרפתי בעל שם עולמי שעלה לישראל עם החלום לייצר יין איכותי, היקב מאמין שיין הוא יצירת אומנות והיינן הוא זה שיוצר אותה,המשפחה נטעה כרמים בכל אזורי היין המובחרים בארץ החל מהגליל העליון בצפון ועד רמת הנגב בדרום מתוך הבנה כי בכל חלקה מתקיימים תנאי גידול עם מאפייני פרי שונים, המתאימים לסוגי יין מגוונים, כל כרמי היקב עומדים תחת פיקוח קפדני של צוות היקב בכדי לוודא תנאי גידול מיטביים לכל גפן וגפן.

יין היוצר מופץ ונמכר ברחבי העולם ומהווה עדות וחותם איכות לתעשיית היין הישראלית, טעמו הנגיש של היין ומגוון הזנים קולעים לטווח רחב של קהלים ואוהבי יין מכל העולם משבחים אותו, רק מלהתבונן על האריזות והיופי של בקבוקי היין הבנתי שמדובר ביין שהינו אומנות,

והטעם המשובח מוכיח שהשילוב של יצירה עם טעם בהחלט שווה, וכיף לדעת שיש לנו יין כל כך משובח מהכרמים בארץ זבת חלב ודבש שאכן זוהי גאווה גדולה, להגיע לרמה כל כך גבוהה של יין שתרצו להתפנק ולפנק באירועים מיוחדים ובכלל בארוחות משפחתיות, יין מחבר בין אנשים, מגבש ומאחד.

אודות היינן הראשי פיליפ ליכטנשטיין:

אמן היין הצרפתי פיליפ ליכטנשטיין למד את סודות המסורת הצרפתית של ייצור היין באוניברסיטת מונפלייה, בית ספר לאגרונומים המתמחה בגידול גפנים, וצבר כ-20 שנות נסיון באגרונומיה ובייצור יין. בתחילת דרכו עבד ביקב בדרום צרפת ושימש כיועץ הכורמים בקורסיקה,לאחר מכן,  עלה לארץ עם חלום של להביא את הניחוחות והעונג החושי מכרמי פרובנס להרי ירושלים. ליכטנשטיין נחשב ליוצר ומומחה בתחום היינות, וכמו כן השתתף כשופט בתחרויות רבות בישראל ובאירופה.
ליכטנשטיין שותף פעיל בטיפוח יקב היוצר יקב פרימיום איכותי ויצירתי,במסגרת התהליך מעורב ליכטנשטיין בטיפול בכרמים, כדי להבטיח התאמה של הזנים לתנאים הארץ-ישראלים ויצירת סדרות יוקרתיות המבוססות על זנים ים תיכוניים ייחודיים אשר זכו בפרסים בארץ ובעולם.
גלריית היינות:

סדרת בראשית - הזנים השונים נוצרו מכרמים רעננים מצפון הארץ ועד דרומה. תחילתה של יצירת בראשית נעוצה באופן גידולם הייחודי של הכרמים המספק ליינן את חומרי הגלם הראויים ביותר.
סדרת VIRTUOSO - הסדרה הקלאסית המבוססת על שלושה זנים אדומים מובילים: קברנה סוביניון, מרלו ושיראז. ויין אחד לבן – הגוורצטרמינר. היינות מתיישנים במשך תשעה חודשים בחביות עץ אלון צרפתי. הסדרה בעלת עיצוב בקבוק ייחודי הנוטל השראה מעולמות המוזיקה וכלי הנגינה.
סדרת SPECIAL EDITION - סדרת הפרימיום של יקב היוצר, מבוססת על שלושה זנים אדומים מובילים: קברנה, שיראז ומרלו ועל שני יינות לבנים – שרדונה ורוזה. היינות מתיישנים במשך 9 חודשים בחביות עץ אלון צרפתי.
סדרת Lyrica – הסדרה הים תיכונית עטורת הפרסים, יינות הסדרה נוצרו ממבחר זני ענבים שמוצאם באגן הים התיכון ומתאימים מאד לאקלים הישראלי בהם: מורבד, סירה, ארגמן, ארמוני, GSM. הענבים מגיעים מכרמים באזור הכרמל וסביבת הר תבור שבגליל העליון. היינות מתיישנים במשך 18 חודשים בחביות עץ אלון צרפתי.
סדרת Auteur – סדרת יינות עטורת פרסים, יצירה אישית ייחודית של יינן היקב, פיליפ ליכטנשטיין. היין מהווה תוצר של בחירותיו של היינן, ללא מגבלות של אזורי גידול, זני ענבים וטיפול בכרם, ולפיכך מהווה ביטוי אישי שלו. שם הסדרה AUTEUR –  (יוצר בצרפתית) , מבטא קשר מיוחד זה בין היינן היוצר לבין היין, היינות מתיישנים במשך 24-26 חודשים בחביות עץ אלון צרפתי.

במהלך הערב ,נהניתי מאוד לשמוע על  כללים בסיסיים פשוטים להתאמת אוכל ליין שהעביר שגיא קופר, עיתונאי ומבקר יין ומשקאות ומקים האתר המרקקה היומית, והבנתי למה אני חובבת יין קינוח ויין לבן חצי יבש.

בשר עוף עם יין לבן? ואולי דווקא עם יין אדום? מי אמר שדג בחמאה חייב לשחות בשרדונה? ומה עם טי-בון ענק ושמן ושמפניה? איך ייתכן שדווקא אלה מתאימים כל כך?
בעולם שבו מגישים גפילטע פיש מתובל בכּמון, או חומוס-פטריות עם "נגיעות" של סויה וג'ינג'ר טרי, כבר באמת קשה לדעת מה הולך עם מה ואיך; אבל זה לא בשמים, ולא בלתי אפשרי.
אז 'אוכל ויין – יין ואוכל': איך נדע מה מתאים למה?
חיבור יין ואוכל הוא אוּמנות נרכשת, שמבוססת על כמה כללים, ויותר מזה - על הרבה ניסיון, שידוך או חיבור טוב בין השניים מעשיר את החוויה הקולינרית, וחיבור רע – הורס אותה.
ובכל זאת -עם כל ניסיונות השידוך והחיבור השונים, אנחנו צריכים לזכור שבסופו של דבר שתיית יין היא עניין חוויתי - אישי וחברתי בעת ובעונה אחת - וארוחה טובה היא עניין של כיף, ולא מדע מדויק או כללים נוקשים.

נסו לכן דבוק בכלל הבסיסי הראשון:
לכו על מה שטעים לכם, גם אם הוא לא 'מתאים למה שכתוב בעיתון'.
וליתר הכללים:
באופן כללי, רצוי שהיין יהיה חומצי יותר מהאוכל,כך הוא ישמור על רעננות המנה, והחיך לא יתעייף.
(בעיקר באוכל חריף או מתובל,) רצוי שהיין יהיה מתוק יותר מהאוכל וגם על הצד הפחות אלכוהולי.
כמו בהרבה דברים בחיים, גם בעולם הקולינרי, שני הפרטנרים – האוכל והיין – צריכים להיות בעלי עוצמות שוות. כך, האחד לא יאפיל על השני.
לרוטב יש חשיבות רבה יותר מזו של המרכיב העיקרי במנה: התאימו את היין לרוטב, ולא לסוג הבשר.
חומציות, מרירות וחריפות – מתנגשות, לכן למשל אגוזי מלך וסוביניון בלאן לא מתאימים.
יינות אדומים מתאימים יותר למאכלים בעלי טעמים עוצמתיים.
יינות לבנים יבשים מתאימים יותר למאכלים בעלי טעמים עדינים.
יינות טאניים יאוזנו היטב על ידי מאכלים שומניים.
יינות לבנים, יינות רוזה ומבעבעים מתאימים לשילובים שאינם חופפים (חשבו על גלידה וניל ולימון).
יינות אדומים מתאימים יותר לשילובים שמבוססים על זהות טעמים (חשבו על צלי בקר בפטריות).  
ועוד דבר, אחרון:
חישבו על צורת הכנת המנה, לא פחות ממרכיביה: אין דין סטייק טונה צרוב על הגריל לאותו נתח, כאשר הוא מוגש סשימי.
לאתר יקב היוצר: http://hayotzerwine.co.il/


אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה